1996

Αποκτήθηκε η τούμπα, λίγα μόλις χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που την είχε αφήσει σε άσχημη κατάσταση.

1999

Τα πρώτα χρόνια το κτήμα καθαρίζεται, διορθώνονται οι παλιές πεζούλες και δημιουργούνται νέες. Τότε είναι που ανακαλύφθηκε ότι στο κτήμα υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό. Με το νερό το κτήμα αναβιώνει, δημιουργούνται μπαχτσέδες με κηπευτικά, φυτεύονται και μπολιάζονται διάφορα δέντρα.

2000

Φτιάχνεται το πρώτο κτήριο, ένα πολυεργαστήριο. Στο κτήμα τώρα έχει και 2 άλογα για να πηγαίνουν οι φίλοι βόλτες.

2002

Το αγρόκτημα αναπτύσσεται, φυτεύονται 120 συκιές, τα ελαιόδεντρα ύστερα από περιποίηση αρχίζουν να αποδίδουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Τα άλογα αυξάνονται και όλο και περισσότεροι επισκέπτες απολαμβάνουν βόλτες στην περιοχή ή απλά μια μέρα στο αγρόκτημα.

2004

Με τη στήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader, ο Κώστας ξεκίνησε να δημιουργεί την Τούμπα το 2004. Δημιουργείται το καφενείο, όπου οι επισκέπτες βρίσκουν καταφύγιο από τον ήλιο και τον αέρα. Ταυτόχρονα, αγοράζονται ποδήλατα βουνού προς ενοικίαση και δημιουργούνται στάβλοι για τα άλογα και χώρος αποθήκευσης του εξοπλισμού.

2006

Ο κήπος γύρω από το καφενείο πρασινίζει και ομορφαίνει, οι επισκέπτες πληθαίνουν και δημιουργείται η ανάγκη χώρων που θα μπορούν να φιλοξενηθούν.

2008

Χτίζονται οι 5 μας ξενώνες. Στο καφενείο τώρα σερβίρεται και φαγητό για τους φιλοξενούμενους, χτίζεται και ο ξυλόφουρνος.

2011

Η ζωή δυστυχώς είχε άλλα σχέδια και έτσι μετά τον ξαφνικό θάνατο, οι κόρες του Κώστα, η Άννα, η Χριστίνα και η Ευφορία μαζί με τη μητέρα τους Μαργαρίτα συνεχίζουν το όνειρο του, προσφέροντας σε όσους επιθυμούν τη δυνατότητα να απολαύσουν λίγες μέρες στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και την ηρεμία, όλες τις εποχές του χρόνου.

Το όνομα μου είναι Κώστας Μούκας. Γεννήθηκα στην Αθήνα τον Μάρτη του 1963, το 1979 έφυγα για μετανάστης στην Αμερική και επέστρεψα στην Ελλάδα το 1990 από το 1992 κατοικώ στην Λέσβο και συγκεκριμένα στον οικισμό Μηλιές όπου είναι κ το χωριό της μητέρας μου. Ένα εγκαταλελειμμένο χωριό με 7 ξεχασμένους κατοίκους τότε που κανένας τους μέχρι τότε δεν πίστευε ότι θα ξανά κατοικηθεί το χωριό. Έβαλα ένα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι το χωριό αυτό άξιζε κάτι περισσότερο όπως κ σε αυτούς τους ανθρώπους, το χωριό χρειαζόταν καθάρισμα και προστασία. Οι άνθρωποι μόνο που έβλεπαν κάποιον νέο ήταν λίγο παρηγοριά. Νοίκιασα το καφενείο του χωριού που ανήκει στην εκκλησία, τον χειμώνα ασχολήθηκα μαζεύοντας ελιές κ διάφορες αγροτικές ασχολίες. Υδρίσαμε με τον Μάρκο Γκίζη τον σύλλογο προστασίας και ανάδειξης εγκαταλελειμμένων οικισμών Πλωμαρίου. Οργανώσαμε εθελοντικές δραστηριότητες όπως καθαρισμούς μονοπατιών, εκθέσεις, ποδηλατικές βόλτες, συλλογή ντόπιων σπόρων λαχανικών. Τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα αλλά η δύναμη του τόπου ήταν κ είναι πιο δυνατή και αυτή με κρατάει μέχρι κ σήμερα εδώ… Το κτήμα όπου βρίσκεται η δραστηριότητα μου είναι στο λόφο του χωριού (τούμπα) 500 υψόμετρο με φανταστική θέα περίπου 270 ελαιόδεντρα 100 συκιές λίγες κερασιές κ αχλαδιά μικρό αμπέλι και διάφορα αλλά δέντρα κ φυτά. Είναι βιολογικό έχει την δικιά του πηγή νερού 3 δεξαμενές νερού χωρητικότητας 45 κυβικών. Χρόνο με το χρόνο καλλιεργούνται κ περισσότερα κηπευτικά. Από την αγάπη μου για τα άλογα, τα ποδήλατα και τον τόπο ξεκίνησε η ιδέα να τα μοιράζονται και να τα χαίρονται και οι επισκέπτες. Έτσι δημιουργήθηκε εγκατάσταση στάβλων, αγοράστηκαν ποδήλατα καλής ποιότητας, φτιάχτηκαν 2 αποθήκες 100 τετραγωνικών για την ανάγκη του αγροκτήματος και μικρό καφενείο για την ξεκούραση των επισκεπτών. Φιλοξενούνται εθελοντές από διάφορα μέρη του κόσμου όπου βοηθούν είτε στο κτήμα είτε στο περιβάλλον έξω από το αγρόκτημα με αντάλλαγμα ύπνο και φαγητό δωρεάν . Θέλω να πιστεύω ότι αυτό που κάνω είναι καλό για τον κόσμο κ υποστηρίζω οτιδήποτε έχει σχέση με τον κόπο των προγόνων μας. Στην περιοχή μας υπάρχουν εγκαταλελειμμένα αγροκτήματα σπίτια πηγάδια πηγές, μονοπάτια, χειροκίνητα εργαλεία υλικά πέτρες σίδερα που δύσκολα φτιάχνονται σήμερα. Αγαπάω το ράδιο τα σπορ μου είναι ιππασία, ποδηλασία, πεζοπορία, πέταγμα χαρταετού, επισκευές παλιών μοτοσικλετών, ιδιοκατασκευές, ξυλουργικά χωρίς ρεύμα με παλιά εργαλεία, σιδηρουργικά, χτίσιμο πέτρας, αγροτικά. ΖΩ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΖΩΗ …. Ιούλιος 2005

Scroll to Top