Το Αγρόκτημα

Η ιστορία της τούμπας

Το αγρόκτημα τούμπα είναι το δημιούργημα του εμπνευστή του, Κώστα Μούκα, ο οποίος μεγάλωσε στην Αθήνα και ύστερα από 12 χρόνια στη Νέα Υόρκη αποφάσισε να επιστρέψει στο χωριό της μητέρας του, τις Μηλιές, που ερχόταν τα καλοκαίρια όταν ήταν παιδί. Τα πρώτα χρόνια ασχολήθηκε με τις ελιές και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του συλλόγου ανάδειξης και προστασίας εγκαταλελειμμένων οικισμών Πλωμαρίου. Όνειρο του ήταν να ξαναφέρει ζωή στα ορεινά χωριά της περιοχής, πάντα με σεβασμό στην παράδοση και στο παλιό.

1996

Αποκτήθηκε η τούμπα, λίγα μόλις χρόνια μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που την είχε αφήσει σε άσχημη κατάσταση.

1999

Τα πρώτα χρόνια το κτήμα καθαρίζεται, διορθώνονται οι παλιές πεζούλες και δημιουργούνται νέες. Τότε είναι που ανακαλύφθηκε ότι στο κτήμα υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό. Με το νερό το κτήμα αναβιώνει, δημιουργούνται μπαχτσέδες με κηπευτικά, φυτεύονται και μπολιάζονται διάφορα δέντρα.

2000

Φτιάχνεται το πρώτο κτήριο, ένα πολυεργαστήριο. Στο κτήμα τώρα έχει και 2 άλογα για να πηγαίνουν οι φίλοι βόλτες.

2002

Το αγρόκτημα αναπτύσσεται, φυτεύονται 120 συκιές, τα ελαιόδεντρα ύστερα από περιποίηση αρχίζουν να αποδίδουν περισσότερο και καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδο. Τα άλογα αυξάνονται και όλο και περισσότεροι επισκέπτες απολαμβάνουν βόλτες στην περιοχή ή απλά μια μέρα στο αγρόκτημα.

2004

Με τη στήριξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Leader, ο Κώστας ξεκίνησε να δημιουργεί την Τούμπα το 2004. Δημιουργείται το καφενείο, όπου οι επισκέπτες βρίσκουν καταφύγιο από τον ήλιο και τον αέρα. Ταυτόχρονα, αγοράζονται ποδήλατα βουνού προς ενοικίαση και δημιουργούνται στάβλοι για τα άλογα και χώρος αποθήκευσης του εξοπλισμού.

2006

Ο κήπος γύρω από το καφενείο πρασινίζει και ομορφαίνει, οι επισκέπτες πληθαίνουν και δημιουργείται η ανάγκη χώρων που θα μπορούν να φιλοξενηθούν.

2008

Χτίζονται οι 5 μας ξενώνες. Στο καφενείο τώρα σερβίρεται και φαγητό για τους φιλοξενούμενους, χτίζεται και ο ξυλόφουρνος.

2011

Η ζωή δυστυχώς είχε άλλα σχέδια και έτσι μετά τον ξαφνικό θάνατο, οι κόρες του Κώστα, η Άννα, η Χριστίνα και η Ευφορία μαζί με τη μητέρα τους Μαργαρίτα συνεχίζουν το όνειρο του, προσφέροντας σε όσους επιθυμούν τη δυνατότητα να απολαύσουν λίγες μέρες στο θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και την ηρεμία, όλες τις εποχές του χρόνου.

Scroll to Top